Verder leggen we uit hoe ERP software bijdraagt in het verbeteren van je webshop of voorraadbeheer in je magazijn. ERP-software, ERP-pakket of ERP-systeem zijn andere namen voor dezelfde oplossing. ERP systemen kom je tegen in vrijwel iedere organisatie; van eenmanszaak tot multinational, groothandels, (non-)profitorganisaties en productiebedrijven.

Enterprise resource planning (ERP) staat voor software wat gebruikt wordt binnen organisaties ter ondersteuning van alle processen binnen het bedrijf.

Een ERP-programma bestaat meestal uit kleine deelprogramma’s (modules) die allemaal een specifieke taak ondersteunen.
Denk bijvoorbeeld aan computerprogramma’s die worden gebruikt om de verkoop orders in te verwerken,  de financiële administratie te voeren of de voorraden bij te houden.

Voorheen gebruikten veel bedrijven verschillende programma’s om deze bedrijfsactiviteiten te ondersteunen. Bovendien waren deze systemen heel vaak ook niet gekoppeld aan elkaar. Nu kunnen in een ERP-programma een heel groot aantal processen (afdelingen) worden ondergebracht. Een gevolg van een dergelijk ERP-systeem is dat gegevens van bijvoorbeeld klanten, leveranciers en producten (denk bijvoorbeeld aan de adresgegevens van een klant) binnen de organisatie slechts eenmaal ingevoerd hoeven te worden. Dit kan omdat een enkele database wordt gehanteerd maar ook doordat deze systemen zijn gekoppeld aan elkaar. Dit heeft als voordeel dat je voor specifieke functionaliteit  de beste oplossing kunt inzetten.

Naast dat de kans op inconsistente data wordt verkleind kan een ERP-systeem veel andere voordelen bieden zoals een efficiëntere manier van werken, betere communicatie en mogelijk kostenreductie.

Historie van ERP

ERP komt voor uit MRP (Material Resource Planning). MRP is ontstaan uit vanuit de industrie halverwege vorige eeuw. Steeds complexere productiemethode zorgde voor steeds meer verschillende grondstoffen, ingrediënten en halffabricaten (Resources) welke op het juiste moment beschikbaar moesten zijn.

In de jaren 90 toen kenniswerken zijn intrede had, was het belangrijk dat je over dezelfde informatie beschikt als je collega. In het begin van de 21e eeuw werd het delen van kennis en informatie tussen afdelingen belangrijk en zodoende ontstond  er behoefte aan een ERP systeem . Er ontstonden allerlei aanvullende oplossingen zoals Customer Relationship Management (CRM), Professional Services Automation (PSA) Purchase2Pay (P2P).

Indien je meer wilt weten over de onderstaande onderwerpen over ERP klik dan hier voor onze detail pagina’s over: