SalesManager Software Keuzehulp: de juiste keuze voor jouw bedrijf

x

Maak kennis met… Pieter Smagge

Pieter Smagge is al bijna twee jaar bij SalesManager Software aan de slag als developer, gespecialiseerd in Microsoft VBScript en SQL Server. Hoog tijd dus voor een interview met deze doorgewinterde collega!

Je hebt intussen de gezegende leeftijd van 65 bereikt. Dat maakt jou zo langzamerhand tot een zeer ervaren developer, niet alleen binnen SalesManager, maar ook in de gehele sector toch?

“Dat zou wel eens kunnen kloppen, ja. (lacht) Ik werk al sinds 1990 in de ICT: een sector waar ik eigenlijk een beetje bij toeval ben ingerold. In eerste instantie heb ik bouwkunde en Engels gestudeerd. Later heb ik in de avonduren ook nog een cursus grafische vormgeving gevolgd.

Terwijl ik bezig was met het praktijkdiploma COBOL heb ik mezelf op de PC van een vriend Turbo Pascal aangeleerd. Dat opende voor mij de deur naar de ICT-wereld.

Zoals dat wel vaker gaat, ben ik daarna via een vriend van een vriend bij mijn eerste werkgever beland; een klein ICT-bedrijf dat op zoek was naar een programmeur.”
Dat was ongetwijfeld een goede eerste leerschool?  

“Daar heb ik inderdaad een heleboel geleerd. Ik heb er ook een heleboel fouten gemaakt, die ik intussen gelukkig allemaal [grotendeels?] heb afgeleerd. (lacht) Ik heb er bijvoorbeeld code geschreven die op een gegeven moment echt niet meer leesbaar bleek en niet meer te onderhouden viel. Sindsdien weet ik dat, als je code schrijft en die twee maanden later terugleest, je een andere programmeur bent geworden. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat je die code over twee maanden ook nog begrijpt. Als dat zo is, dan snapt iemand anders het meestal ook nog wel.”

Als ik je professionele achtergrond bekijk, heb je eigenlijk altijd in softwareontwikkeling gewerkt. Hoe vul je die rol bij SalesManager concreet in?

“De realiteit is natuurlijk dat ik bijna aan mijn pensioen toe ben, en dan heeft het niet zo veel zin meer om mij op allerlei nieuwe projecten in te zetten. Daarom werk ik exclusief op de bestaande software van SalesManager. Die is geschreven in VBScript, wat erg lijkt op VBA, en daarin heb ik 15 jaar geprogrammeerd. Sowieso heb ik in 30 jaar wel een paar programmeertalen voorbij zien komen. Op een gegeven ogenblik weet je dan wel hoe je zo’n taal moet aanpakken. 

Maar om concreet op je vraag te antwoorden: ik onderhoud de bestaande code en doe er ook nieuwe ontwikkeling op. Zo ben ik momenteel betrokken bij twee omvangrijke nieuwe projecten. Het eerste is een fashionmodule. Die zijn we in eerste instantie aan het bouwen voor een klant die bedrijfskleding verkoopt. Al hebben we wel de ambitie om ook andere bedrijven uit de mode-industrie ermee te bedienen. Het idee is dat het een algemene module wordt. Daarnaast werk ik specifiek voor een project voor een klant van ons die als organisatie aanvullende mantelzorg biedt voor ouderen die thuis wonen en ondersteuning nodig hebben. Voor deze klant ontwikkelen we ook specifieke functionaliteit die precies aansluit om de processen en de behoeften van de werknemers. Dit zijn hele leuke projecten om aan mee te werken.”

Je verwees daarnet al even naar je pensioen. Enig idee wat je dan gaat doen?

“Nou, ik heb wel iets wat je een hobby zou kunnen noemen, maar wat ik eigenlijk best wel zou willen professionaliseren. Ik heb het over kalligrafie en vormgeven van teksten. Wat ergens ook weer aansluit bij de cursus grafische vormgeving die ik lang geleden heb gevolgd. Die drang om te maken heb ik geërfd van mijn moeder, een kunstenares. Het is een soort rode lijn door mijn leven. En eenmaal met pensioen zal ik er meer dan ooit tijd voor hebben, hoop ik.”