Keten optimalisatie

Ongeacht welk type bedrijf je hebt, er is altijd een keten. De keten is de operationele kern van je organisatie. Het is een reeks handelingen die verricht worden om de kerntaken te voltooien die jouw bedrijf draaiende houden. Hier een verbeterslag in doorvoeren is meer dan alleen een stuk software erop schroeven. Het kan je veel geld en tijd besparen. In dit blog bericht vertel ik je meer over keten optimalisatie en hoe jouw bedrijf hierin kan verbeteren.

Waarom gaat het zoals het gaat?

Wil je je keten optimaliseren, dan moet je eerst weten hoe die keten er nu uitziet. De beste manier om dit te doen is door simpelweg die keten eens van dichtbij te bekijken. Hoe gaan dingen nu? En dan niet hoe het op papier zou moeten gaan, maar hoe het écht gaat.

De beste inzichten krijg je niet vanachter je bureau of in de vergaderkamer. Ga daar kijken waar de actie plaatsvindt. Kijk eens mee over de schouder bij inkoop. Loop eens een dag mee in het magazijn. Praat met mensen, afdeling voor afdeling. Vraag ze het proces eens voor te doen zoals zij dat kennen. Stap voor stap. Vraag ze waarom ze het zo doen. Veel kinken in de kabel ontstaan niet uit onwil of onkunde, maar uit de wens om iets te verbeteren. Daarom is het belangrijk altijd de vraag te stellen waarom dingen gaan zoals ze gaan.

Wanneer je echt de vloer op gaat, zullen je meteen zaken opvallen. Eigenaardigheden, kleine handelingen of uitzonderingen die niet in jouw ideale papieren versie van het proces staan. Oplossingen die mensen ad hoc hebben verzonnen, om een beperking in de software te omzeilen. Een extra tool die iemand gebruikt die je niet had gedocumenteerd, waardoor de data er nu anders uitziet.

Drie elementen van de keten

Als je goed inzicht hebt in hoe het werk nu werkelijk uitgevoerd wordt kun je beginnen met de verbetering ervan. Dat doen we door te kijken naar de interactie tussen de drie elementen van de keten: mensen, processen en techniek.

De keten optimaliseren betekent dat je de manier waarop mensen werken zult veranderen. Maak aan jouw werknemers goed duidelijk wat er gaat veranderen en waarom. Deel je bevindingen en de gevolgen ervan met je organisatie. Investeren in efficiënte en duurzame technologie is essentieel voor een soepele bedrijfsvoering. Technologie is het gereedschap dat je medewerkers iedere dag weer moeten gebruiken. Ouderwetse, beperkte of trage software zorgt daarom voor stress en onvrede bij je medewerkers.

Analyseer welke knelpunten in je keten veroorzaakt worden door technologie. Bepaal welke software een geschikte verbetering is. Hou daarbij rekening met de rol die de software moet vervullen in jouw keten als geheel. Vergeet tot slot niet dat jouw personeel die software moet leren gebruiken.

Hoe ga je jouw keten optimaliseren?

Je weet nu wat je wil veranderen. Nu is het zaak om te bepalen hoe je dat gaat doen. Verandering gebeurt nooit van de een op de andere dag. De trajecten die wij met onze klanten doorlopen duren vaak minstens 3 maanden. En goede keten optimalisatie is continu aan de gang.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat dit een proces is waarmee je graag aan de slag wilt gaan, maar dat je tegelijkertijd ook niet zo goed weet hoe. In de rechterkolom van deze pagina vind je een uitgebreide uitleg van het optimaliseren van jouw keten. Dit document geeft je in vogelvlucht de stappen die je moet zetten om jouw keten te optimaliseren. Vanuit hier kun je twee kanten op:

  1. Je gebruikt de informatie om zelf aan de slag te gaan met de optimalisatie van jouw keten.

  2. Je zoekt hulp bij een partij gespecialiseerd in het optimaliseren van de keten.

SalesManager Software heeft meer dan 25 jaar ervaring met ketenoptimalisatie. Wij gaan graag met jou vrijblijvend in gesprek om te kijken waar jouw knelpunten liggen en hoe je hiermee aan de slag kunt gaan. Graag helpen wij je met het besparen van kosten en tijd door jouw keten te optimaliseren, zodat jij je kunt focussen op de doorgroei van jouw bedrijf.

Wil je een afspraak maken of heb je vragen? Vul het contactformulier hier in en wij nemen contact met jou op.