ERP heeft ervoor gezorgd dat werk minder eentonig is geworden. Wie vindt immers het overtypen van data boeiend? De tijd die hierdoor is vrijgekomen is door bedrijven en werknemers over de hele wereld geïnvesteerd in groei op allerlei gebieden zoals:

  • Betrouwbare en betere processen

  • Meer omzet en rendement

  • Professioneler klantcontact

  • Productinnovatie

Het klinkt misschien wat vreemd, maar er is geen enkel bedrijf dat geen gebruik maakt van een “soort” ERP systeem. Het Excel overzicht van je voorraad is eigenlijk ook al een ERP systeem. ERP-systemen zijn (de)centrale databases die in allerlei bedrijfsprocessen bruikbaar zijn.

Met behulp van de ERP-software worden alle bedrijfsprocessen, waaronder voorraadsystemen, bedrijfsadministratie en logistiek zodanig met elkaar verbonden, dat alle vergaarde informatie door het hele bedrijf, door iedereen, bruikbaar is.

Een voorbeeld:

Vroeger had elke afdeling haar eigen systeem en moesten de data in elk systeem opnieuw ingevoerd worden. ERP-systemen zijn vaak goed geïntegreerd waardoor eenmalige opslag van gegevens mogelijk is. Een ingevoerde verkooporder zal door het ERP-systeem onder andere worden verwerkt tot automatisch gegenereerde inkooporders.

De inkoper wil up-to-date informatie vanuit het ERP pakket over:

  • voorraadniveau

  • inkoopopdrachten

  • leveringen

  • inkoopfacturen

Maar ook het verwerken van de goederenstroom, magazijnbeheer en voorraad bijhouden gaat makkelijker wanneer een magazijnmedewerker ondersteund wordt door een Warehouse Management Systeem (WMS). Alle logistieke processen van goederenontvangst  en leveringen tot de order picking en het verzenden van verkooporders zijn geïntegreerd.


Bekijk ook onze praktijkvoorbeelden en cases, en ervaar wat SalesManager Online voor uw organisatie kan betekenen.

Zijn er ook nadelen?

ERP-systemen kunnen behoorlijk duur zijn. Omdat ze soms niet naadloos aansluiten op de bedrijfsprocessen moet de software worden aangepast en aanvullende software worden ontwikkeld. Daardoor kunnen de implementatiekosten hoger zijn. Bij SalesManager Online hebben we er in ieder geval wel voor gezorgd dat deze aanpassingen geborgd zijn in uw applicatie zodat deze niet nogmaals uitgevoerd moeten worden tijdens de implementatie van een volgende release van het pakket.

Mogelijke valkuilen van een ERP-systeem zijn echter meestal gerelateerd aan de implementatie en de organisatie zelf.
Organisaties en managers zullen bewust moeten zijn van de grote veranderingen die implementatie van een ERP-systeem met zich meebrengt.


Een goed softwaresysteem alleen is niet voldoende, er zal ook aandacht besteed moeten worden aan de werknemers. Als het systeem mentaal niet wordt geaccepteerd kan het bedrijf beter het geld van implementatie besparen. ERP-software is niets waard zonder een juiste implementatie van mensen, gebruiksregels en behoud van functionaliteit. Men spreekt van een goede implementatie als er sprake is van betrokkenheid, supervisie, herkenning en bereidheid om met het systeem te werken. Wil je meer weten hoe dit aan te pakken lees dan verder over ons 10 stappenplan voor een ERP implementatie: