Cyber security -

Zijn uw gegevens wel goed beschermt? Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse organisaties niet goed zijn voorbereid op cyberaanvallen. De dreiging is reëel. Cyberaanvallen verstoren niet alleen de continuïteit maar ook waardevolle informatie kan ontvreemd worden. Uiteraard is het belangrijk dat er adequaat wordt gereageerd op dergelijke situaties. Maar digitale veiligheid begint bij het voorkomen van incidenten. Wij hebben aantal tips op een rijtje gezet, zeker omdat een aantal klanten SalesManager Online in de eigen faciliteiten hebben draaien.

Verdeel je budget realistisch

Budgetten worden voornamelijk gespendeerd aan ouderwetse veiligheidsmaatregelen. Deze zijn gefocust op het beveiligen van de buitenkant. Maar met de huidige informatiestromen, blijft data zelden alleen binnen de vier muren van de organisatie. Zorg dat je IT structuur hier op voorbereid is. Investeer in tools die data lekken kunnen detecteren, blokkeren of zelfs voorspellen. Of nog beter ga in de Cloud, daar is alles al voor u geregeld.

Zorg voor een actuele Firewall en Virusscanner

Bescherm het netwerk door een firewall of een virusscanner te installeren. Vaak zijn eindcomputers zelf al voorzien van een basic firewall. Het is echter verstandig om deze vervangen voor een krachtiger variant. Zeker wanneer men gebruik maakt van flexibele werkplekken.

Wees voorzichtig met onbekende software

Installeer nooit zomaar een programma. Wanneer u een programma van het internet download kan het zijn dat het spyware bevat. Laat een programma altijd eerst checken door u virusscanner.

Zorg altijd voor een back-up

Er is één gouden regel bij het maken van een back-up: Doe het NU! Wacht niet totdat het te laat is. Zorgen bovendien dat de back-up regelmatig wordt bijgewerkt. Eén back-up is niet genoeg. Bewaar belangrijke bestanden altijd op minimaal 2 plaatsen. Ja ook geografisch. Zo bent u verzekerd dat wanneer er iets mis mocht gaan, u in ieder geval nog over de gegevens beschikt.

Maak eventueel gebruik van datacenters

Het monitoren van de veiligheid is een full-time job. Wanneer je het niet zelf kan, schakel een professional in. Datacenters zijn gespecialiseerd in het onderhouden van data. Er kan gewerkt worden vanuit een Cloud omgeving waardoor iedereen altijd met dezelfde gegevens werkt. lees nog meer voordelen over het werken vanuit de cloud

Gebruik sterke wachtwoorden

Zwakke wachtwoorden zijn één van de meest kwalijke beveiligingsrisico. Er zijn verschillende tools die kunnen worden gebruikt oCyber securitym wachtwoorden te kraken. Wanneer je wachtwoord zwak is, is dit voor de meeste programma’s een fluitje van een cent. Is een wachtwoord eenmaal gekraakt, dan hebben de “bad-guys” vrij spel. Vergeet ook niet het wachtwoord regelmatig te wijzigen.

Wees voorzichtig met willekeurige links

Wanneer je beveiligingssoftware een URL filter heeft dan wordt je vaak al beschermd tegen onveilige websites. Wanneer je dan een dergelijke waarschuwing krijgt, luister er dan naar. Blijft echter opletten, wanneer je een link niet kan thuisbrengen, klik er dan niet op.

Vergrendel de computer wanneer je er niet aan werkt

Vergeten uit te loggen is een risico. Zeker wanneer andere mensen toegang tot je computer hebben. Bijvoorbeeld in een publieke ruimte of gedeeld kantoor. Het laat je account volledig open voor misbruik. Wanneer iemand vrij toegang tot de inhoud van de pc heeft is het een kwestie van enkele seconden om een file te kopiëren of persoonlijke gegevens te achterhalen.

Beveilig ook mobiele apparaten

Door de interne beveiliging van je mobiele telefoon te activeren kan je voorkomen dat zomaar iemand bij je persoonlijke gegevens kan komen. En sla nooit wachtwoorden of pincodes in je telefoon op. Wanneer men de toegangscode van de telefoon heeft geraden hebben ze tevens toegang tot alle andere belangrijke bestanden.

Train de eindgebruikers

Hoe goed je de data ook beveiligd er blijft altijd één zwakke plek. En dat is de eindgebruiker. Hackers worden steeds handiger in het misleiden. Leer om vage website en phishings emails te herkennen. Tot slot; blijf altijd goed opletten zeker als je met vertrouwelijke informatie werkt!

Deel via


Laat als eerste een reactie achter.

Uw reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten.