SalesManager Software Keuzehulp: de juiste keuze voor jouw bedrijf

x

Wat is een ERP?

In dit artikel vertellen wij wat een ERP-systeem is en hoe het werkt. Verder leggen we uit hoe ERP-software bijdraagt in het verbeteren van je webshop of voorraadbeheer in je magazijn. ERP-software, ERP-pakket of ERP-systeem zijn andere namen voor dezelfde oplossing. ERP-systemen kom je tegen in vrijwel iedere organisatie; van eenmanszaak tot multinational, groothandels, (non-)profitorganisaties en productiebedrijven.

Enterprise resource planning (ERP) staat voor software wat gebruikt wordt binnen organisaties ter ondersteuning van alle processen binnen het bedrijf.

Een ERP-programma bestaat meestal uit kleine deelprogramma’s (modules) die allemaal een specifieke taak ondersteunen.
Denk bijvoorbeeld aan computerprogramma’s die verkooporders verwerken, de financiële administratie bijhouden of de voorraden automatisch muteren.

Voorheen gebruikten veel bedrijven verschillende programma’s om deze bedrijfsactiviteiten te ondersteunen. Bovendien waren deze systemen heel vaak ook niet gekoppeld aan elkaar. Nu kunnen in een ERP-programma een heel groot aantal processen (afdelingen) worden ondergebracht. Een resultaat van een ERP-systeem is dat gegevens van bijvoorbeeld klanten en leveranciers (denk bijvoorbeeld aan de adresgegevens van een klant) binnen de organisatie slechts eenmaal ingevoerd hoeven te worden. Dit kan omdat slechts één database wordt gehanteerd en doordat de systemen zijn gekoppeld aan elkaar. Dit heeft als voordeel dat je voor een specifieke functionaliteit  de beste oplossing kunt inzetten.

Naast dat de kans op inconsistente data wordt verkleind kan een ERP-systeem veel andere voordelen bieden zoals een efficiëntere manier van werken, betere communicatie en mogelijk kostenreductie.

Historie van ERP

ERP komt voort uit MRP (Material Resource Planning). MRP is ontstaan vanuit de industrie halverwege vorige eeuw. Steeds complexere productiemethode zorgde voor steeds meer verschillende grondstoffen, ingrediënten en halffabricaten (resources) welke op het juiste moment beschikbaar moesten zijn.

In de jaren 90 toen kenniswerken zijn intrede deed, was het belangrijk dat je over dezelfde informatie beschikt als je collega. In het begin van de 21e eeuw werd het delen van kennis en informatie tussen afdelingen steeds belangrijker en zodoende ontstond  er behoefte aan een ERP-systeem . Er ontstonden allerlei aanvullende oplossingen zoals Customer Relationship Management (CRM), Professional Services Automation (PSA) Purchase2Pay (P2P).

Meer weten? Klik op onderstaande onderwerp voor onze detailpagina’s: